راهنمای نمونه گیری جهت آزمایش تحمل گلوکز Glucose tolerance Test (GTT)
این آزمایش در موارد شک به بیماری دیابت بیشتر در دوران بارداری و زمانی که گلوکز ناشتا کمتر از 140 میلی گرم در دسی لیتر بوده انجام میشود. این آزمایش اگرچه آزمایش حساسی است ولی فاقد صفت اختصاصی بودن است. یعنی تحت تاثیر رژیم غذایی و بیماریها و متغیرهای مختلف قرار میگیرد. برای انجام این آزمایش، دادن نمونه ادرار و بررسی آن از نظر وجود قند همراه با هر بار خون گیری توصیه میشود.
توصیههای قابل ارایه به بیماران
قبل از نمونه گیری:
1- مراجعه کننده محترم توجه داشته باشید که برای نمونهگیری حداقل 3 الی 4 ساعت باید در آزمایشگاه حضور داشته باشید و توصیه شده است که نمونه گیری بین ساعات 7 تا 9 صبح شروع شود.
2- سه روز قبل از نمونه گیری وعده های غذایی باید به گونهای باشد که بدن شما مقدار 300 ـ 200 گرم مواد قندی دریافت کرده باشد.
توجه: اگر در سه وعده غذایی که روزانه میل میکنید مقدار کافی نان و برنج موجود باشد، این مقدار قند به بدن شما خواهد رسید. در غیر این صورت میتوانید از موادی مانند خرما، کشمش، نان و برنج در وعدههای غذایی خود استفاده کنید.
3- صبح روز نمونهگیری 12 ساعت ناشتا باشید و مواد غذایی مصرف نکنید ولی به میزان لازم آب بنوشید.
4- 8 ساعت قبل از نمونه گیری از انجام فعالیت خودداری کنید.
5- از استعمال دخانیات و مصرف قهوه و الکل از 36 ساعت قبل از نمونه گیری خودداری کنید.
برای ادامه مصرف یا قطع مصرف دیگر داروهای خود با پزشک معالج مشورت نمایید.
• در مورد ممرف دارو و یا تزریق انسولین صبح روز آزماش و طی دو ساعت انجام آزمایش با پزشک معالج هماهنگ نمایید.
انجام نمونه گیری:
1- انجام نمونهگیری خون برای به دست آوردن قند خون ناشتا قبل از میل کردن شربت قند الزامی است.
2- شربت قندی و یا پودر گلوکز را که همکاران بخش نمونه گیری به شما میدهند را در مدت 5 دقیقه بنوشید و بلافاصله فرد نمونه گیر را مطلع سازید تا ساعات نمونه گیری شما را جهت مراحل نمونه گیری بصورت مکتوپ به شما اعلام نماید.
حتما در زمان های اعلام شده در آزمایشگاه حضور داشته باشید.
3- تا زمانی که نمونه گیری شما تمام نشده هیچ غذایی میل نکنید، ولی بهتر است آب بنوشید.
4- درطول زمان انجام نمونهگیری ورزش نکنید و از استعمال دخانیات پرهیز کنید.
5- چنانچه شربت گلوکز خورده شده را استفراغ کردید حتما مسئول نمونهگیری را مطلع سازید.
6- بعد از میل کردن شربت قند ممکن است دچار حالات سرگیجه، لرزش، دلواپسی، عرق کردن و ضعف شوید که این حالات گذرا هستند، ولی چنانچه این حالات به طول انجامیدند، حتما مسئول نمونهگیری را مطلع سازید.
7- پس از اتمام نمونهگیری میتوانید غذای عادی روزانه خود را میل کنید.
8- در برخی موارد دادن نمونه ادرار و ارزیابی آن از لحاظ وجود قند همراه هر بار خونگیری توصیه میشود.
منبع:کتاب اصول مستندسازی و مستندات در آزمایشگاه پزشکی تالیف :دکتر دارآفرین و همکاران