کولونوسکوپی و سیگموییدسکوپی چیست؟
دیدن داخل روده بزرگ به وسیله دستگاه کولونوسکوپ از راه مقعد می باشد. که تا انتهای روده بزرگ یعنی سکوم و اغلب بخش انتهایی روده باریک مورد بررسی و معاینه قرار می گیرد. این عمل به طور معمول 30دقیقه تا یک ساعت زمان نیاز دارد.نوع دیگر آن سیگموییدسکوپی فقط انتهای روده و در حدود 15- 30 دقیقه دیده می شود.این عمل در اتاق عمل مخصوص توسط فوق تخصص گوارش انجام می شود.با تزریق داروی بیهوشی سبک شما دردی احساس نخواهید کرد.از شماخواسته می شود که به پهلو روی تخت مخصوص بخوابید. برای کولونوسکوپیبرای شما داروی تسکین بخش( بیهوشی سبک) از راه وریدی تجویز می شود. دارو در حد خواب سبک می باشد و شما احساس درد نخواهید کرد.
دستگاه کولونوسکوپ وارد راست روده شما می شود.ممکن است این عمل ایجاد کمی فشار و انقباض نماید.اگر احساس درد داشتید باید به پزشک یا پرستار اطلاع دهیدشاید نیاز به میزان بیشتریداروی تسکین بخش وجود داشته باشد.خروج هوا از اطراف کولونوسکوپ یک مسئله عادی است و لازم نیست نگران و شرمنده شوید.
آمادگی های لازم جهت بیماران قبل از انجام کولونوسکوپی
برای بدست آوردن نتیجه مطلوب از انجام کولونوسکوپی، باید روده بزرگ کاملا پاک باشد تا دید کافی جهت بررسی پوشش داخلی روده بزرگ وجود داشته باشد.بعد از پذیرش حتما به داروخانه مراجعه و دارو لازم خریداری شود.
داروهای کولونوسکوپی:
1 –5بسته پودر پیدرولاکس
2 – 10 عدد قرص بیزاکودیل
3 – 3 عدد قرص متوکلوپرامید
4 –5 عدد شیاف بیزاکودیل جهت بیماران یبوستی
طریقه حل نمودن پودر پیدرولاکس
پنج بسته پودر پیدرولاکس روز قبل کولونوسکوپی با 4 لیتر اب یا اب میوه شفاف مثل اب اناناس با مقدار کمی آب لیموترش حل نموده و در عرض یک ساعت هر یک ربع یک لیوان میل نمایید.و حین مصرف حتماا راه بروید.
نحوه مصرف داروها:
شب قبل از شروع آمادگی کولونوسکوپی فقط سوپ صاف شده میل شود.
قرص بیزاکودیل 10 عدد از ساعت 7 صبح روز قبل از کلونوسکوپی هر 4 ساعت 2 عدد قرص بیزاکودیل تا 12 شب به اتمام برسد در صورت تهوع هر 8 ساعت 1 عدد قرص متو کلو پرامید میل شود.
شیاف بیزاکودیل:
دو شب قبل از انجام کلونوسکوپی ساعت 8شب یک عدد شیاف بیزاکودیل .ساعت 9 مجددا یک عدد شیاف بیزاکودیل استفاده شود .
شب قبل از کولونوسکوپی ساعت 4 بعد از ظهر یک عدد شیاف بیزاکودیل.ساعت 5 عصر و6 عصر نیز یک در هر ساعت یک عدد شیاف بیزاکودیل استفاده شود.
روز قبل از کلونوسکوپی صبحانه خورده شود ناهار و شام خورده نشود فقط مایعات صاف و شفاف.
توصیه ها
در صورت استفاده قرص اهن و بیسموت لطفاا از روز قبل از کلونوسکوپی قطع شود.
در حین آمادگی لطفا پیاده روی فراوان داشته باشید.
مایعات صاف شده شامل آب گوشت و آب مرغ و شیره مربا و آب میوه بدون پرز و چای کم رنگ و عسل و هر نوع مایعات صاف شده دیگر می توان استفاده کرد. لطفا این مایعات به مقدار فراوان مصرف گردد و از مصرف مایعات قرمز یا بنفش رنگ مثل کمپوت گیلاس خودداری شود.
روز قبل از کولونوسکوپی 80 – 70 لیوان مایعات مصرف شود.
از خوردن غذاهای سفت مثل گوشت، نان، برنج و حتی آش و سوپ و شیر و دوغ و غذاهای میکس شده اکیدا خودداری شود.
توصیه های بعد از کولونوسکوپی
1 – شما ممکن است برای مدت چند ساعت بعد از کولونوسکوپی، دچار کمی دل پیچه، نفخ شکم یا احساس دفع گاز شوید. قدم زدن ممکن است ناراحتی شما را کاهش دهد.
2 – در صورت تحمل، کم کم به رژیم غذایی عادی خود بازگردید.
3 – ممکن است مقدار کمی خون در اولین دفع مدفوع بعد از انجام معاینه داشته باشید. که معمولا نشانه ای از خطر نیست. اما اگر دفع خون یا لخته از راه مقعد ادامه پیدا کرد، دل درد شدید یا مداوم داشتید و به تب دچار شدید باید فوری به پزشک خود مراجعه کنید.
در روز انجام کولونوسکوپی نیاز به انجام موارد زیر می باشد
حتما در روز مراجعه یک نفر همراه داشته باشید چراکه به خاطر داروی بیهوشی بدون کمک همراه ، قادر به بازگشت به منزل و یا رانندگی نمی باشید. 8 صبح در بیمارستان حضور داشته باشید. مدارک همراه و همچنین دفترچه بیمه، برگه پذیرش، آزمایش و معاینه قلبی نیز به همراه خود داشته باشید.
به علت کثرت بیماران و زمان انتظار طولانی جهت اندوسکوپی خواهشمندیم در صورتی که امکان حضور در وقت تعیین شده را ندارید حتما از سه روز قبل تلفنی با داخلی 2280 یا بخش اندوسکوپی تماس گرفته شود تا بیمار دیگری پذیرش شود.
مراقبت لازم بعد از کولونوسکوپی
شما ممکن است احساس گیجی و تلو تلو خوردن داشته باشید، بنابراین باید تا 6 ساعت بعد، از انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری دارند مانند رانندگی بپرهیزید. باید یک همراه داشته باشید تا به شما کمک کند.
یک ساعت بعد از ترخیص از بیمارستان هر وقت که احساس کردید تحملش را دارید ابتدا مایعات ولرم و سپس به رژیم غذایی عادی خود، به تدریج باز گردید.
شما ممکن است برای مدت چند ساعت بعد از کولونوسکوپی، دچار کمی دل پیچه، نفخ شکم یا احساس دفع گاز شوید. قدم زدن ممکن است ناراحتی شما را کاهش دهد.
ممکن است مقدار کمی خون در اولین دفع مدفوع بعد از انجام معاینه داشته باشید. که معمولا نشانه ای از خطر نیست. اما اگر دفع خون یا لخته از راه مقعد ادامه پیدا کرد، دل درد شدید یا مداوم داشتید و به تب دچار شدید باید فوری به اورژانس بیمارستان مراجعه فرماییدود.
منبع: کتاب اسلازینجر
گروه هدف:مددجویان نیازمند به کولونوسکوپی – پرسنل درمانی